5 rad jak si vybrat snowboard

Výběr správného snowboardu je důležitým prvním krokem při budování příjemného zážitku ze snowboardingu. Špatně vybrané prkno totiž na svahu dokáže způsobit nepříjemnosti, které tě od tohoto sportu mohou na čas odradit. Proto jsme pro tebe připravili rychlý manuál, jak si vybrat správnou velikost snowboardu – u pro tebe.

1. Ujasni si, kde chceš jezdit

Snowboard, který se stane tvým zimním společníkem, by měl vyhovovat terénu, kde jej chceš používat. Proto si před samotným výběrem ujasni zda jedeš během sezóny cvičit triky nebo spíše jezdit na sjezdovkách. Podle toho by si měl zvolit také typ desky. Ty se obecně dělí na:

freestyle-snowboardy-lib-tech-doska

  • Freestyle snowboardy – jsou určeny pro snowboardové parky či sjezdovky, kde můžeš předvádět letecké nebo technické triky. Doporučujeme je začátečníkům i zkušenějším jezdcům, pro které je vhodnou volbou free ride prkno Lib Tech Box Scratcher Btx. Pokud však už jako takové triky na boardu ovládáš, tak určitě běž do revolučního snowboardu GNU Unreal Series Dukes.
  • All - Mountain snowboardy – jsou skvělou volbou pro začátečníky a dosytá se na nich vyblázníš na klasické sjezdovce. No a díky all-mountain desce Rossignol One Magtek se také snadno dostaneš na pokročilejší úroveň.
  • Frreride snowboardy – tato prkna jsou určena do divokého terénu a na své si na nich přijdou spíše zkušenější jezdci.
  • Freecarve snowboard nebo alpine snowboard – využívají je jezdci, kteří milují rychlost. Jsou ideální pro sjezdovky a uděláš s nimi výrazné oblouky. Promakané skoky však od nich nečekej.
  • Splitboard – je v podstatě snowboard, který lze rozdělit na polovinu a získáš tak dvě desky připomínající skialpinistické lyže.
  • Powder Board – je určen do hlubokého sněhu a je ideálním společníkem, pokud chceš do nedotčeného sněhového terénu skákat z helikoptéry či sněžného skútru.

-vyber-velkosti

2.  Vyber správnou velikost snowboardu

Po tom, když víš, kde budeš s tvým novým prknem jezdit, si určitě budeš klást otázku jak vybrat správnou velikost snowboardu. Do tohoto parametru vstupuje několik proměnných. V první řadě platí, že délka desky by měla sahat po bradu. Potom se zaměř na tvou hmotnost a šířku boardu. Každý snowboard má určenou hmotnostní toleranci, do které by ses měl vejít. Pozorně si proto přejdi velikostní tabulky, jinak riskuješ komplikace během jízdy. No a nezapomínej ani na šířku desky. Je důležitá proto, aby ses během oblouku nedostal částí boty na svah. Snowboard by však neměl být ani moc široký, protože ti udělá problémy při manévrování. Ideální je tedy takový akorát vzhledem k délce tvé nohy. Vhodnou šířku tak snadno zjistíš podle velikosti tvých bot. Pokud máš však nohy větší než 45 (UK 10,5), poohlížej se po wide-snowboardu jako je například Rossignol District AmpTek WIDE.

3. Snowboardy pro ženy

Jiné velikostní parametry splňují jednotlivé snowboardy i vzhledem k pohlaví, pro které jsou určeny. Desky pro ženy se obecně liší zpracováním od mužských. Proto pokud hledáš vhodný dámský snowboard tak skvělou volbou je all-mountain board GNU Chromatic BTX či jakýkoli snowboardový set od Roxy.

gnu-chromatic-btx-zensky-snowboard

4. Přehnutí snowboardu

Další důležitou vlastností při výběru je prohnutí desky. Existuje mnoho variací prohnutí, ale pro začátek ti stačí znát tři základní typy: rocker, camber a flat. Pokud si jezdec začátečník vol rocker, v případě, že sis už s prknem projel pár kopců, tak jdi do camberu. A milovníci triků jistě ocení flat. Ten skvěle jezdí ve snow - parcích.

5. Vykrojení boardu

Kromě prohnutí se při popisu jednotlivých desek setkáš is pojmy jako sidecut, neboli vykrojení a effective edge, což znamená efektivní hrana. Vykrojení v praxi udává, jak se bude snowboard točit. Čím větší oblouk, tím rychleji se board otáčí na hraně a méně řeže do svahu. Effective edge zase představuje délku hrany, která je u oblouku v kontaktu se sněhem. Také zde platí přímá úměra, čímž má deska delší hranu, tím je stabilnější v obloucích.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Rossignol, GNU, Lib Tech


Kamenné prodejny Board Paradise