Jak vybrat sluneční brýle

Skvěle sedící sluneční brýle dokážou okamžitě pozvednout tvůj vzhled na maximum. A to iv případě, že máš na sobě jen triko a tepláky. Ale tajemství slunečních brýlí se kromě designu ukrývá iv jejich funkčních vlastnostech. Proto ti teď prozradíme, jak zjistíš, které jsou pro tebe ty správné.

Jaké brýle potřebuješ?

Před samotným hledáním vhodných slunečních brýlí by sis měl zodpovědět otázku, jaký typ brýlí potřebuješ. Protože na trhu kromě slunečních brýlí pro každodenní nošení najdeš také sportovní kousky. Ty jsou určeny pro venkovní aktivity jako je běh, cyklistika či turistika. Jsou odolnější na nárazy a mají přilnavé konce, aby nepadaly ani když se potíš. Speciální kategorii mezi slunečními brýlemi tvoří i kousky určené do vysokých nadmořských výšek, kde tvé oči čelí agresivním ultrafialovým paprskům.

ako vybrat sluneční brýleVlastnosti slunečních brýlí

Kromě prostředí, do kterého jsou brýle určeny, by si měl pozornost věnovat i jejich vlastnostem. A to zejména čočkám, barvám skel a přenosu viditelného světla. V případě čoček se můžeš setkat s polarizačními, fotochromatickými a vyměnitelnými čočkami. U posledních jmenovaných můžeš střídat jedny čočky za druhé. Polarizační čočky jsou zase výborné pro vodní sporty, protože snižují intenzitu oslnění. Fotochromatické se naopak automaticky přizpůsobují měnící intenzitě světla. Takže je oceníš během zimních dní na sjezdovce.

Odstíny slunečních brýlí a VLT

Při otázce jak vybrat sluneční brýle by ses měl zamyslet i nad jejich odstínem. Tmavé barvy jako hnědá, šedá a zelená jsou skvělé pro každodenní aktivity venku při ideálním jasném počasí. Světlé barvy jako růžová, žlutá či jantarová zase dobře poslouží ve středním až nižším osvětlení. Tak pokud hledáš brýle pro zimní sporty jednoznačně vol tento typ. V naší nabídce jimi disponují například Oakley Sutro Prizm. Visible Light Transmission tedy VLT zase mluví o tom, kolik procent světla se přes brýle dostane k tvým očím. V tomto případě se řiď pravidlem, že čím vyšší VLT, tím jsou brýle vhodnější do tmavších podmínek.

Odstíny slunečních brýlí a VLTNezapomeň na povlaky a typ obličeje

Cena slunečních brýlí se odvíjí i množství povlaků, které jsou na sklech aplikovány. Můžeš se setkat s povlakem proti poškrábání či zamlžování. Což jsou bez pochyb benefity navíc. Aby ti však propracované sluneční brýle i sedly, zaměř se při výběru i na svůj typ obličeje. Obecně známe čtyři tvary obličeje – čtvercový, kulatý, trojúhelníkový a podlouhlý. Proto, pokud si typický čtverec skvěle ti sednou pilotky či kulaté sluneční brýle a la John Lennon. U kulatého obličeje se zaměř na obdélníkové tvary rámů a trojúhelníkové zase na klasický styl v podobě Vans Spicoli 4 Shades. No a podlouhlá tvář nejlépe vyzní v atypických slunečních brýlích s prodlouženou vrchní částí.

Nezapomeň na povlaky a typ obličeje

⌨️ K. Kmeťová 📸 Vans, Oakley


Kamenné prodejny Board Paradise